fbpx

Prijs Lithium Ion batterijen stijgt in November met 60%

De transportoorlog met China

lithium-ion transport

De wereldeconomie doorgaat momenteel een zeer donkere periode. De handelshemel met China blijkt een hel geworden te zijn. De goedkope productie en transport tussen Europa en China was een langdurige droom in de 21e eeuw. Sinds de corona-crisis sloeg deze droom helemaal om. Lonen in China stegen exponentieel en China maakte opzettelijk hun transport peperduur. De prijs voor een container is vervierdubbelt (!) in 1 jaar tijd, wat praktisch alle import duurder maakte. 

Lithium-tekort

Naast de stijgende lonen en transportkosten, is er een onvermijdelijk tekort aan de grondstof Lithium. Praktisch elk elektrisch apparaat bevat lithium, en met de opmars van elektrische voertuigen is de vraag naar de grondstof exponentieel gestegen. China is de grootste producent van lithium en de bijhorende batterijen, wat hen veel macht geeft over de prijs van de producten. Van Oktober naar November 2021 zien we de grootste stijging tot nu toe, met een stijging van 60% in de loop van 2 weken.

LG lithium ion batterij

Europese Productie

De Europese Unie kijkt al een tijdje om de productie van Lithium te verplaatsen naar europese landen zoals Tsjechië, Oostenrijk, Spanje etc.. Dit zal zorgen voor een halt van de prijsstijging, een prijsdaling is nog niet in zicht. 

Thuisbatterijen

Het belangrijkste onderdeel van een Thuisbatterij is logischerwijs Lithium-Ion. Door de stijging van de prijs van Lithium en de transportkosten, stijgen de prijzen van thuisbatterijen exponentieel. In Vlaanderen zijn thuisbatterijen zeer populair, door de verdwijning van de terugdraaiende teller en de hoge premies die ervoor te krijgen zijn. Er is momenteel een stormloop en photovoltaïsche bedrijven zijn volledig volgeboekt. Wens jij nog een batterij aan de prijs van Oktober en de premies van 2021? Schrijf je snel in hieronder en wie weet is er nog een plaatsje vrij voor jou!

Heb je nog geen zonnepanelen en je wenst een volledige installatie met de premies in 2021? Vraag uw gratis offerte aan hieronder om te kijken of je in aanmerking komt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *