fbpx

Vlamingen betalen ongeziene eindejaarsafrekening

De échte gevolgen van Covid

Het jaar van het “einde” van de corona-crisis en het begin van de ‘aftermath’. Naast sociale gevolgen zijn er uiteraard ook economische gevolgen. Eén van die economische gevolgen begint zich steeds meer te vertonen; de energieprijzen. Belgische energieprijzen gaan de lucht in en er is geen vertraging in zicht. De gemiddelde Vlaming gebruikt zo’n 3.500 kWh per jaar stroom verbruikt, betaalt nu met een vast elektriciteitscontract gemiddeld 1023 euro. Vorig jaar was dat nog rond de 700 euro. 

De Piektaks

Naast de elektriciteitsprijs die stijgt, verandert ook de manier waarop de factuur berekend wordt. De nieuwe energietariefiëring van de VREG gaat van start in 2022, in de vorm van het capaciteitstarief. Ook wel gekend als piektaks, zal het nieuw tarief de factuur bepalen op vlak van hoeveel pieken het gezin maakt. Momenteel is dat nog op het totaalverbruik. Die gezinnen zijn overdag amper thuis dus kunnen hun verbruik amper verspreiden, wat ervoor zorgt dat zij enkel zullen verbruiken op piekmomenten. Dit tarief zorgt er uiteindelijk voor dat doorsnee gezinnen een veel hogere energiefactuur zullen ontvangen.

De algemene energieprijs

Naast de piektaks is ook de algemene energieprijs verdubbelt in de tijdspanne van één jaar. De gemiddelde prijzen liepen al jaren op richting de 30 cent per kilowattuur en in 2021 werd die kaap overschreden. Wetende dat de basisprijs rond 5 à 10 cent per kWh draait, voegt de overheid daar de ‘transportkosten’ en netkosten bij om het bedrag op te pompen. Experts voorspellen nogmaals een verdubbeling van de energieprijzen in Vlaanderen binnen de 5 jaar.

Word BAAS met uw eigen energie

Verdwijning van het nachttarief

De verdwijning van het voordelige nachttarief komt stilaan in werking. Het verschil tussen het nachttarief en dagtarief wordt stilaan afgebouwd. De elektriciteit op zich blijft even duur, maar elektriciteitsdistributie zal ‘s nachts duurder worden. Deze trend zet zich voort totdat dag en nacht niet meer verschilt. 

De oplossing

Er is een grote systeemsomschakeling aan het gebeuren – al gebeurd – op vlak van energie in 2021. Experts verwachten een woelige toekomst met de bijhorende prijsstijgingen. Naast alle opgenoemde negatieve aspecten van de energie-revolutie, zijn er genoeg lichtpunten op het einde van de tunnel.

Eén van die lichtpunten is de steeds innoverende technologie. Meer en meer gezinnen werken richting een volledig zelf-onderhoudende woning die zichzelf bevoorraad van energie. Denk aan een combinatie van zonnepanelen, air-conditioning (zowel afkoelen als verwarmen), zonneboilers, elektrische voertuigen en andere groene energieproducten.  2021 is het voordeligste jaar om als Vlaming te denken aan de vergroening van hun woning. Dit door hoge premies, en omdat grondstofprijzen blijven stijgen. 

Nieuws

De transportoorlog met China De wereldeconomie doorgaat momenteel een zeer donkere periode. De handelshemel met China blijkt een hel geworden te zijn. …

De échte gevolgen van Covid Het jaar van het “einde” van de corona-crisis en het begin van de ‘aftermath’. Naast sociale gevolgen …

Niet iedereen kent de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits – en Gasmarkt) maar iedereen kent de beslissingen die ze maken. Na …

Er is nog nooit zo veel nieuws geweest over zonnepanelen zoals in 2021. Iedereen heeft er zijn mening over – al dan …

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *