fbpx

Wat betekent de piektaks voor jou?

Niet iedereen kent de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits – en Gasmarkt) maar iedereen kent de beslissingen die ze maken. Na de verdwijning van de terugdraaiende teller, komt de VREG met nog een nieuwtje in 2022: de piektaks. Wat betekent de piektaks? In essentie betekent de piektaks een nieuwe manier om de werkmens nog meer uit te buiten. Want wie veroorzaakt de meeste pieken? De gezinnen die ’s ochtends samen opstaan, ’s middags samen eten en ’s avonds samen thuiskomen en dan tegelijk elektriciteit verbruiken. Met andere woorden alle personen die overdag werken, krijgen een extra taks op hun elektrisch verbruik.

VREG start met de piekbelasting in 2021

Onze beste vriend de VREG voerde deze piektaks in om gespreid verbruik van elektriciteit te promoten. Waar de VREG geen rekening mee hield, is dat verbruik spreiden niet mogelijk is voor iedereen. Gemiddelde Vlaamse gezinnen hebben geen tijd om hun verbruik te verspreiden, wat er naar leidt dat deze piektaks hun de dupe maakt. Er is ook sprake van een minimumbijdrage, die dan nadelig is voor mensen met een laag jaarlijks verbruik. Volgens de VREG zouden 6 op 10 gezinnen door de nieuwe tariefstructuur minder of hooguit 10 % méér betalen dan vandaag. Dat betekent dat 4 op de 10 gezinnen wel minstens 10 % méér zouden betalen.

Opinies over de piekbelasting

Uit de VRT: Groen heeft al gereageerd op de beslissing van de VREG. De partij vreest dat de nieuwe regeling kleine verbruikers en de meest kwetsbaren hard zal treffen. “Wie niet de keuze heeft om te spreiden, is vaak financieel minder stabiel en betaalt door deze nieuwe tarieven juist meer.” 

Groen stelt daarom voor om bij de kleinste verbruikers uit te gaan van het reële verbruik of dat ze nooit meer betalen dan ze vandaag al doen. De partij vraagt ook om een armoedetoets in te voeren en de groep “beschermde klanten” uit te breiden.

Oplossing voor de piektaks

Om de verandering voor te zijn, kan je je eigen energie opwekken. Vergeet wat je hebt gehoord over zonne-energie begin dit jaar, met de volgende energietaksen worden ze enkel voordeliger. Zonnepanelen met een thuisbatterij zorgen ten eerste voor eigen opgewekte energie. Ten tweede maakt de thuisbatterij het mogelijk om de pieken op te vangen, waardoor je de meeste taksen ontwijkt die de netregulator voorlegt.

Word ONAFHANKELIJK en bespaar duizenden euro's

Groene Energie

Eigen opgewekte groene energie is de toekomst. Naast de taksen die je kan ontwijken, is 2021 ook zeer voordelig om een installatie te laten plaatsen. Dit door de hoge premies die afgebouwd worden tot ze helemaal verdwijnen in 2025. Naast de premies zullen de prijzen ook enkel stijgen. Door hoge import- en transportkosten vanuit China, gecombineerd met grondstoftekort, zullen de prijzen van zonnepanelen en dergelijke snel de lucht inschieten.

Energie wordt alsmaar duurder en de overheidsinstanties vinden steeds nieuwe manier om er zoveel mogelijk bovenop te doen. Kijk daarom niet meer richting energie kopen, maar denk aan energie maken. Neem een kijkje op onze site of laat één van onze experts bij jou langskomen om te calculeren of jouw woning in aanmerking komt voor het nieuwe systeem. Maak jouw kost een veilige investering die hoog rendeert!

De transportoorlog met China De wereldeconomie doorgaat momenteel een zeer donkere periode. De handelshemel met China blijkt een hel geworden te zijn. …

De échte gevolgen van Covid Het jaar van het “einde” van de corona-crisis en het begin van de ‘aftermath’. Naast sociale gevolgen …

Niet iedereen kent de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits – en Gasmarkt) maar iedereen kent de beslissingen die ze maken. Na …

Er is nog nooit zo veel nieuws geweest over zonnepanelen zoals in 2021. Iedereen heeft er zijn mening over – al dan …

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *