fbpx

5 tips voor wie ooit dacht aan Zonnepanelen

Er is nog nooit zo veel nieuws geweest over zonnepanelen zoals in 2021. Iedereen heeft er zijn mening over – al dan niet beïnvloed – en dat maakt het zeer moeilijk om het bos door de bomen te kunnen zien. Om de Vlaming de juiste info te kunnen geven, haalden we even onze 5 beste tips boven:

Tip 1: Ken uw Verbruik

Zonnepanelen kunnen heel renderend zijn in bepaalde situaties. Hoe renderend hangt dan natuurlijk af van hoe hoog het verbruik is van de woning en of er genoeg plaats is natuurlijk. Hoe hoger het verbruik en hoe meer plaats voor zonnepanelen, hoe meer rendement op de installatie. 

De gemiddelde Vlaming verbruikt 3500 kWh per jaar. Dit komt overeen met 12 zonnepanelen met een 5 kW solar batterij. Hoe groot moet die batterij zijn? Dit hangt af van hoe groot het verbruik overdag en ’s avonds is. Hoe hoger het verbruik ’s avonds, hoe groter de batterij. 

Wat natuurlijk ook belangrijk is, is hoe de toekomstplannen eruit zien. Is er sprake van een EV (elektrisch voertuig) in de toekomst, een jacuzzi volgend jaar of een airco in de zomer? Het is veel voordeliger om wat meer opwekking dan nodig te plaatsen.

Tip 2: Plaats Zonnepanelen met lange garantie

Zonnepanelen gaan van 10 tot 50 jaar mee. Hoe lang je zonnepanelen meegaan verschilt van merk tot merk. Ook bestaan er zonnepanelen die gemaakt zijn met dubbelglas (voor- en achterkant) of glas-folie. Logischerwijs gaan de glas-glas zonnepanelen langer mee. 

Dus waarom is de garantie belangrijk? Bij Tier-A zonnepanelen heb je meestal een garantie van 25-30 jaar. Hierbij komt er nog eens een rendementsgarantie dat er voor zorgt dat je bijvoorbeeld na 30 jaar nog minstens 85% opwekt. Deze Tier-A Zonnepanelen gaan tot 50 jaar mee, en zijn dus veel voordeliger dan de budget panelen.

Tip 3: Plaats Zonnepanelen wanneer er premies te krijgen zijn

In 2021 zijn er zeer hoge premies te verkrijgen voor zonnepanelen met een thuisbatterij. Zelfs voor mensen die hun zonnepanelen voor 2021 plaatsten, is er een retro-actieve premie voorzien (digitale teller). Voeg deze samen met de premie voor de thuisbatterij en u heeft de solar batterij bijna gratis aangeschaft. 

Met de premies kan je tot 40% van de investering terugkrijgen van Fluvius en de Vlaamse Overheid, als de zonnepanelen geplaatst worden in 2021.

 

Tip 4: Ga voor het huis van de toekomst

De science-fiction voorspellingen uit oude films worden meer en meer realiteit. De “Internet of Things” wordt steeds meer de norm en wordt steeds meer geimplementeeerd in het huishouden. Het huis van de toekomst verbruikt steeds meer elektriciteit, en steeds minder andere energie. Dit is de perfecte evolutie voor pv-eigenaars, zij kunnen hun volledig huishouden dekken met hun installatie. 

Door de zonnepanelen kan zo’n huis volledig voorzien worden van voeding, en kan je in praktijk ‘off-grid’ gaan. Ook kan je rechtstreeks uw EV opladen met zonnepanelen, om zo duizenden euros jaarlijks aan brandstof te vermijden.

Tip 5: Wacht niet te lang

Zonnepanelen – net zoals veel zaken – zullen enkel duurder worden. Dit ten eerste omdat er veel samengesteld wordt in China, die haar transportkost heeft verdubbelt over de loop van 6 maanden. Daarnaast worden de grondstoffen ook duurder, vooral het veelgevraagde Lithium. 

Naast natuurlijk de corona-inflatie en grondstoffen, komen de recyclagekosten er ook bij. Deze gaan vooral over de batterij, omdat het recycleren van Lithium een lange tijd in beslag neemt.

Tier 1 Zonnepanelen

Wij leveren enkel kwaliteitspanelen van Tier 1 producenten. De beste panelen op de markt.

Efficiëntere Cellen

Onze zonnepanelen zijn zo efficiënt dat er bij slecht weer ook geproduceerd wordt!

zonnepanelen eltex waarom eltex

Compacter

Onze panelen hebben een grotere energieproductie per m². Er wordt dus minder ruimte ingenomen voor dezelfde omzet!

30 jaar garantie

Onze top tier zonnepanelen garanderen 30 jaar productsgarantie.

Bereken uw rendement

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *