fbpx
thuisbatterij

Thuisbatterij kopen? Kies de voordeligste optie: SAJ!

Een thuisbatterij kopen op maat

Thuisbatterijen zijn al langer een hype in de Verenigde Staten met de Tesla Powerwall als de bekendste. Sinds de verdwijning van de terugdraaiende teller, werden thuisbatterijen een grote hype in Vlaanderen. Een thuisbatterij kopen kan zeer ingewikkeld en technisch uitdraaien maar gelukkig heeft Eltex een ideale oplossing voor jou: de SAJ thuisbatterij. 

Wil je nog genieten van de premies in 2021? Bereken uw batterij op maat hieronder:

Waarom zou je in een thuisbatterij investeren?

Vervangt kernfunctie van terugdraaiende teller

Een thuisbatterij vangt het piekverbruik op

Premies tot €2550,-

Geen prosumententarief

Onafhankelijkheid van het net

Wanneer is het voordelig om een thuisbatterij te kopen?

Het rendement van een thuisbatterij hangt af van situatie tot situatie. Dit rendement kan gemakkelijk oplopen tot 300% van de oorspronkelijke investering. Dit wil zeggen dat u de investering driedubbel terug verdient in de meeste gevallen. Laten we even de situaties bekijken:

Situatie 1: Zonnepanelen met digitale teller

Heeft Fluvius al een digitale meter geïnstalleerd bij u? Dan zit er praktisch niets anders op dan een thuisbatterij te overwegen. Indien u niet elke dag overdag thuis bent, dus de energie niet rechtstreeks kan verbruiken, zullen uw zonnepanelen minder renderen. Sandra D. Getuigt:

“Vroeger was mijn energierekening 200 euro per maand. 
Sinds ik zonnepanelen had veranderde dit naar 60 euro per maand,
nu de digitale meter er staat komt dit weer op 160 euro!
 “

Haar situatie is een perfect voorbeeld waarvoor een thuisbatterij dient. Een thuisbatterij zou ervoor zorgen dat zij die 100 euro weer kan schrappen van haar energiefactuur, en haar installatie weer kan laten opbrengen. Uitgerekend komt het rendement van een thuisbatterij in haar situatie op 12.000,- euro na 10 jaar. Trek hier de aankoopprijs van af en het rendement komt op minstens 8.000,- euro. Echter nog een opmerking is dat haar installatie haar volledig gebruik niet dekt, daarom is het belangrijk om u goed te laten adviseren.

Situatie 2: Nog géén zonnepanelen

Heeft u nog geen zonnepanelen? Dan zal u sowieso moeten opteren voor een thuisbatterij. De enige verandering dat deze thuisbatterij met zich meebrengt, is dat het totaalpakket iets meer tijd in beslag neemt totdat je de investering terugverdient. Een gemiddelde pv-installatie was vroeger op 4 tot 6 jaar terugverdiend, terwijl de gemiddelde terugverdientijd nu tussen 6 en 8 jaar ligt. Rekening houdend met de levensduur van de producten, heb je met de zonnepanelen minstens 22 jaar gratis energie. Een langere terugverdientijd betekent echter niet dat het minder rendabel is. Het nieuwe systeem komt met een grotere investeringskost, maar bijna alle taksen vallen weg (prosumententarief, …) waardoor je na de terugverdientijd nog beter af bent. Bereken de hoeveelheid zonnepanelen, terugverdientijd en premies in 60 seconden:

Situatie 3: Zonnepanelen met terugdraaiende teller

Heeft u zonnepanelen en nog steeds een terugdraaiende teller? Dan kan een thuisbatterij niet veel voor u betekenen. U kan dit oud systeem nog gebruiken tot 2025, maar daarna zal u moeten overschakelen naar het nieuwe systeem. Logischerwijs gebeurt dit zonder premies en daarnaast wordt er voorspeld dat Lithium – het kernelement van een thuisbatterij – zal stijgen in prijs. 

Wat is de kostprijs van een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij is niet vergelijkbaar met een duracell batterij, dat is zeker. Dit komt vooral omdat er zeer ingewikkelde technologiëen bij komen kijken. Combineer dit met dure lithium grondstoffen en er ontwikkelt zich snel een behoorlijk prijsplaatje. Naast de kost van de batterij zelf, komen ook de plaatsingskosten, recyclagekosten en de keuringskost erbij. 

Afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en de installatiekosten tel je vandaag gemiddeld tussen 5000,- en 10.000,- euro neer. Maar ook de btw speelt een rol, want als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dus welke batterij is het goedkoopst en waarom?

De SAJ thuisbatterij is de voordeligste batterij op de Vlaamse markt. Maar waarom?

 • Ingebouwde omvormer
 • Kan binnen of buiten gemonteerd worden
 • Snelle installatie
 • Laagste kostprijs in België (behalve Pylontech met lage kwaliteit)
 • Makkelijk uitbreidbaar
 • Ontladingsdiepte van 90%
 • 6000+ levenscyclussen
 • 20 jaar (optionele) garantie

Welke aspecten zijn belangrijk bij een thuisbatterij?

Eerst en vooral zullen we eens de belangrijkste parameters van een goeie thuisbatterij overlopen. De 3 belangrijkste factoren zijn; de opslagruimte, ontlaaddiepte en levenscyclus. De opslagruimte bepaalt hoe veel energie je kan opslaan, bij particulieren variëert dit vanaf 5 kW tot 20 kW. Voor een gemiddelde installatie komt dit op 10 kW, genoeg om een aantal dagen te overbruggen. Let wel: thuisbatterijen voor zonnepanelen zijn bedoeld om de avond te overbruggen, geen seizoenen zoals de terugdraaiende teller.

De beste thuisbatterijen zijn gemaakt met Ion-Lithium technologie, omdat de loodzuur-accu’s te veel plaats innemen voor particulieren. De kenmerken van zo’n Ion-Lithium batterijen zijn:

 • Licht gewicht vergeleken met bijvoorbeeld zware loodzuur accu’s.
 • Zeer diep te ontladen vergeleken met loodzuur accu’s.
 • Minder omvangrijk dan andere batterijen.
 • Veel levenscyclussen. 

Ontlaaddiepte Thuisbatterij

Door de technologie gebruikt in batterijen, mogen deze nooit volledig ontladen worden. Dit komt omdat een batterij energie opslaat door bepaalde deeltjes te laten bewegen. Logischerwijs, als alle deeltjes opgebruikt zijn, kan deze batterij geen deeltjes meer laten bewegen om te vermenigvuldigen. Daarom heb je een bepaalde “ontlaaddiepte” bij batterijen. Bij een loodzuur kan je gemiddeld tot 40% ontladen, terwijl bij een gemiddelde Ion-Lithium dit gemiddeld tot 80% gaat. 

Levenscyclus Thuisbatterij

De levenscyclus van een batterij is ook zeer belangrijk, om te bepalen hoe lang deze meegaat. Eén levenscyclus is in principe simpel: de batterij die zich volledig ontlaad en dan weer oplaad. Gemiddeld heb je van 3000 tot 5000 levenscyclussen in een thuisbatterij. Hoe minder diep je ontlaad, hoe meer levenscyclussen je eruit kan halen. Door die levenscyclussen is het slim om een beetje te “oversizen”. Een grotere batterij nemen dan je nodig hebt, zodat je niet volledig moet ontladen, om hem zo langer te kunnen gebruiken. 

Dus welke Thuisbatterij is de goedkoopste?

Rekening houdend met alle informatie hierboven, is de goedkoopste en tegelijk zeer kwalitatieve thuisbatterij ongetwijfeld de SAJ. De SAJ thuisbatterij komt met meer dan 6000 levenscyclussen, meer dan 90% ontladingsdiepte en 60 ampère ontladingssterkte. Deze specificaties zijn quasi het hoogst van alle thuisbatterijen. Rekening houdend met de subsidies van de overheid, kan u een premie tot €2550,- ontvangen. Logischerwijs zijn deze batterijen snel uitverkocht. Bent u geïnteresseerd? Volg het stappenplan hieronder om deze batterij vrijblijvend te reserveren. 

Nieuws over thuisbatterijen en zonnepanelen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *