fbpx

SAMENGEVAT: een thuisbatterij voor Zonnepanelen

Door de verdwijning van de terugdraaiende teller heerst er heel wat onrust omtrent hoe voordelig zonnepanelen nog zijn in 2021. Raar maar waar, blijven zonnepanelen, gecombineerd met een thuisbatterij steeds voordelig. Hieronder vindt u alles dat u moet weten over de thuisbatterijen. 

Heeft u al research gedaan en wilt u de voordeligste thuisbatterij kopen? Druk dan op de knop hieronder!

Wat doet een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is zo simpel als het kan zijn: het slaat de overtollige energie op, zodat je die op de nodige momenten kan gebruiken. Met de terugdraaiende teller werd deze energie “opgeslagen” op het net, dit zorgde voor een overlast op het net. De thuisbatterij kan heel makkelijk aangesloten worden aan uw bestaande PV-installatie en er is veel keuze tussen merken en soorten. De meeste batterijsystemen kunt u makkelijk uitbreiden naargelang uw verbruik.

Waarom is een thuisbatterij de oplossing voor zonnepaneleneigenaars in 2021?

Er zijn heel wat redenen waarom thuisbatterijen de beste oplossing zijn, maar we zullen hier 4 redenen geven die vooral relevant zijn voor de verdwijning van de terugdraaiende teller.

Reden 1: Een oplossing voor de terugdraaiende teller. Het plaatsen van een thuisbatterij is ongetwijfeld het beste initiatief voor het weggevallen principe van de terugdraaiende meter, vanwege het feit dat je niet meer afhankelijk bent van het net. Uit onderzoek blijkt dat maar 30% van uw geproduceerde energie direct gebruikt wordt. Dus wat gebeurt er met de overige 70%? Deze ongebruikte energie wordt geïnjecteerd in het net en zal u dus niet terugzien. Een thuisbatterij daarintegenin slaat je geproduceerde energie op en kunt u deze gebruiken wanneer het voor u past. Een perfecte oplossing om zelf controle te hebben over uw energie.

Reden 2: De voordelige premies in 2021: Er zijn heel wat premies in 2021, dit is vooral omdat u minder gebruik zou maken van het net. Sinds augustus 2019 kan je een premie aanvragen voor een thuisbatterij. De premie bedraagt 250 euro per kilowatuur, en dat met een maximaal van 2550 euro per aansluitingspunt, tot 40 procent van de totale investeringskost.

Reden 3: Bespaar tot 50% meer jaarlijks: Zonder een batterij, brengt uw PV-installatie maar 30% van de capaciteit op. Met een batterij kan je meer dan 80% van uw capaciteit gebruiken.

Reden 4: Minder afhankelijk van prijsstijgingen: Sinds u onafhankelijk bent van het net, bent u ook minder afhankelijk van stijgingen qua energieprijs. De Vlaamse electriciteitsprijs stijgt elk jaar met 3%, op lang termijn kan dit zwaar doorwegen. 

Welke batterij past het best bij mijn installatie?

Welke thuisbatterij je moet kiezen hangt af van de omvang van de installatie, en hoe veel fasen “phases” de installatie gebruikt. Logischerwijs moet je dicht bij de zekeringskast plaats genoeg hebben. Er bestaan thuisbatterijen die op de muur gemonteerd worden, of gewoon op de grond gezet worden. Er zijn namelijk nieuwe ‘hybrid’ batterijen op de markt die speelt voor batterij én omvormer. Dit maakt de installatie veel makkelijker en goedkoper. Er zijn veel verschillende aanbieders van thuisbatterijen, waarbij de bekendste uiteraard Tesla is. Het probleem met hun batterijen is dat ze amper te vinden zijn en heel duur verkocht worden. Daarnaast heb je bekende merken zoals LG, Huawei, etc.

De voordelen van een thuisbatterij

1. Goed voor het milieu

Vanwege de inburgering van zonnepanelen begint het ook steeds voor te komen dat mensen thuisbatterijen aanschaffen. Zonnepanelen staan bekend voor milieuvriendelijkheid, maar om het beste uit uw panelen te halen moet u ervoor zorgen dat u alle opgewekte energie gebruikt. Thuisbatterij zorgen hiervoor. Thuisbatterij zorgen ervoor dat u alle overtollige energie opslaat en deze kan gebruiken wanneer u wilt. Ze maken milieuvriendelijke panelen alleen maar voordeliger. 

2. Voordelig voor uw portemonnee

Een thuisbatterij is een goedkope toevoeging bij uw aankoop zonnepanelen. U slaat ook zelf geproduceerde en dus gratis elektriciteit op voor later gebruik. Afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en de eventuele installatiekosten tel je vandaag gemiddeld tussen 5000 en 10 000€ neer. Maar ook de btw speelt een rol, want als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Bij Eltex bieden we de sterkste thuisbatterij, en dat voor een startprijs van €3500! Reserveer uw thuisbatterij hieronder:

3. Levensduur

Een thuisbatterij werkt gegarandeerd minstens 10 jaar. En dit bij intensief gebruik. U kunt door elke nacht 90% van de opgeslagen energie gebruiken en het overdag opnieuw 100% opladen. U zult ook nooit een batterij ontvangen die uw hoeveelheid zonnepanelen niet kan dragen. 

4. Onafhankelijkheid

80% van wat betaald gaat naar transportkosten, en u houdt maar 20% over. Elektriciteit dreigt ook te steigen met 20% vanaf 2022. Afhankelijk zijn van een energieleverancier is dus geld lenen met een zeer kleine percentage. De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij is de perfecte combinatie als u zoekt naar onafhankelijkheid van uw energieleverancier.

5. Backup bij stroompanne

Een elektriciteitsstoring kan verschillende oorzaken hebben. Dit onstaat vaak door een defect apparaat, er kan iets mislopen in de elektriciteitskast. Het kan ook betekenen dat er problemen zijn op het elektriciteitsnet. Elke klant krijgt gemiddeld te maken met één globale stroompanne per 10 jaar. Maar de meeste stroompannes in huis hebben te maken met een probleem in de woning zelf. Wanneer er een stroompanne is, ben je volledig zelfvoorzienend dankzij je thuisbatterij.

De verschillende thuisbatterijen

1. Teslabatterij

Met de Tesla Powerwall kunt u uw woning van dagelijkste stroming voorzien. Met een capaciteit van 13.5 KWH kan het gemakkelijk de totale elektricteit van een gemiddeld gezin leveren voor een anderehalve dag. De Powerwall van Tesla is zeer sterk en duurzaam, maar komt ook met een sterke prijs. Wie een Tesla thuisbatterij wilt, zal er ook lang op kunnen wachten. Hun levertermijn loopt op tot september 2021. Wij schreven een artikel omtrent de Tesla Powerwall.

2. LG

De LG-CHEM thuisbatterij is een filiaal van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG. Ze zijn de leider in segment van de Li-ion batterij en een van de belangrijkste leveranciers van energieopslagsystemen. De batterijen zijn er in diverse opslagcapaciteiten. Tussen de 2,9 kWh en 9,3 kWh. De Thuisbatterijen zijn ook voorzien van een omvormer en dit moet apart toegevoegd worden om de gelijkstroom van je zonnepanelen en batterij in wisselstroom om te zetten. Ze zijn eenvoudig te installeren, vragen geen onderhoud en zijn volledig automatisch.

De LG komt met een relatief dure prijs, maar vergeleken met de prijs van een Tesla batterij is deze zeer doenbaar. De LG Chem-batterij beschikt over lithiumtechnologie, zoals elke batterij in deze lijst, en dat maakt de batterij lichter dan loodbatterijen. Er zijn geen geheugeneffecten en de autonomie is hoger. Deze batterij verzekert u van de best verkrijgbare ontlading tot 90%. U heeft een capaciteit van 6500Wh die u kunt ontladen tot maximaal 5850Wh. De capaciteit van deze batterij is 6500Wh. Dit komt neer op 6500W voor een duur van 1 uur. Als dit niet genoeg is, kunt u dezelfde batterijen toevoegen aan uw winkelwagen. De capaciteit wordt eenvoudigweg toegevoegd.

3. SAJ

De SAJ batterij is de goedkoopste batterij die komt met een prijs rond de 4000 euro voor 5 kW. Als je hiervan de premies en de compensatie van de overheid aftrekt, komt u op een prijs van iets minder dan 2000 euro. Dit is ongelooflijk goedkoop, rekening houdend met de kwaliteiten die de SAJ biedt. Eerst en vooral biedt de SAJ natuurlijk de ‘hybrid’ functie aan die voor een simpelere installatie zorgt, maar daarnaast is de batterij ook 95% ontlaadbaar. Vergeleken met een batterij van LG – die maar 50% kan ontladen worden – is dit een heel groot pluspunt, terwijl de garantie ook hetzelfde blijft.

SAJ heeft ongetwijfeld veel pluspunten, maar kan enkel op een monofasig netwerk worden aangesloten, dus het is niet compatibel met alle installaties. Bij Eltex bieden we de sterkste SAJ batterij aan, en dat voor een startprijs van €3500! Reserveer uw thuisbatterij hieronder:

4. Growatt

Growat is een pionier door de Online Smart service (OSS) waarmee problemen op afstand kunnen worden uitgelezen en opgelost. En dit dus zonder reis- en onderhoudskosten. Growatt biedt oplossingen voor zowel grote commerciële installaties als residetiële. Wie een meerfasig netwerk heeft, kan dan kiezen voor een Growatt batterij. Growatt verkoopt batterijen van 3 kW tot 40 kW, zowel eenfasig en meerfasig.

De Growatt is gebruikersvriendelijk met een compact ontwerp, een online slimme service en ondersteuning i.v.m. exportbeperking. Daarnaast heeft de Growatt hoge opbrengsten met een max. efficiëntie tot 98,0%, een van de hoogste ter wereld. Daarbovenop ook dubbele MPPT’s voor verschillende uitlijningen en een brede werkspanning.

De growatt is ook veilig en betrouwbaar met een geïntegreerde DC-schakelaar, meerdere bescherming en detectie van problemen en tot slot een natuurlijke koeling.

5. BYD

Naast een Growatt batterij, is een BYD batterij een zeer goeie optie voor een meerfasige installatie.

Deze batterij kan je paren met een Goodwe omvormer, om zo een goedkoop maar heel duurzame oplossing te voorzien. Het interessante aan een BYD batterij, is dat je deze heel makkelijk kan vergroten naar wens. Zoals u ziet op de foto, bestaat de batterij uit verschillende “lego” blokken. Makkelijk aan te sluiten en te vergroten, komt de BYD batterij op een prijs rond de …

6. Huawei Thuisbatterij

Huawei Thuisbatterij

In een zeer korte tijd is Huawei een belangrijke speler geworden in de elektronica sector. Naast hun gsm’s en andere high-tec, besloten ze om ook een thuisaccu te maken.

  • Plug & play en uitbreidbaar
  • 10 kWh bruikbare energie
  • 10 jaar productgarantie
  • Afmetingen: 670 x 960 x 150 mm
  • Gewicht: 113,8 kg
  • Brandveilig: lithium ijzerfosfaat.

Dus welke thuisbatterij is het voordeligst?

Rekening houdend met alle informatie hierboven, de voordeligste thuisbatterij is ongetwijfeld de SAJ. De SAJ thuisbatterij komt met meer dan 6000 levenscyclussen, meer dan 90% ontladingsdiepte en 60 ampère ontladingssterkte. Deze specificaties zijn quasi het hoogst van alle thuisbatterijen. Rekening houdend met een prijs vanaf 3500 euro, is deze thuisbatterij ongelooflijk voordelig. Logischerwijs is deze batterij snel uitverkocht. Bent u geïnteresseerd? Volg het stappenplan hieronder om deze batterij vrijblijvend te reserveren. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *